zdjęcie: shutterstock
  • Dodano:

    3 lipca 2015

  • Przez:
  • Kategorie:Dieta
  • Komentarze:

    0

Lato to czas, gdy często doskwierają nam wysokie temperatury i szukamy orzeźwienia.
Proste koktajle, które każdy może sam przygotować w domu, powinny być nie tylko smaczne i zaspokajać pragnienie, ale także zdrowe i pełne wartości odżywczych.

Oto kilka propozycji na pyszne szejki gotowe w kilka minut, wystarczy tylko zmiksować składniki.

 

LICZBA PORCJI: 4 SZKLANKI

PYSZNY PIETRUSZKOWY
1 duży pęczek natki pietruszki
1 cytryna (bez skórek i pestek)
2 łyżki miodu
3 szklanki wody
kilka kostek lodu

Pietruszkowy to prawdziwa bomba witaminowa! W natce w dużych ilościach występuje witamina A, C oraz żelazo, w miodzie – potas, fosfor, wapń i wiele witamin  z grupy B, cytryna zaś poza oczywistą sporą dawką witaminy C, zawiera ważne minerały i rutynę, która zapobiega utracie tej cennej witaminy z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne.

MANGO LASSI
2 dojrzałe mango
200-300 g jogurtu greckiego
3 szklanki wody
2-3 łyżki syropu klonowego
płaska łyżeczka kardamonu
kilka kostek lodu

Mango wspaniale chłodzi i orzeźwia, dodatkowo też zawiera dużo błonnika, miedzi, witaminy C i potasu. Jogurt naturalny uraczy nas ogromną ilością białka i cennych probiotyków, kardamon natomiast posiada właściwości antyseptyczne. Na zdrowie!

RUSZRÓŻ

pół małego arbuza
3 garści truskawek
5-6 liści świeżej mięty
kilka kostek lodu

3 składniki, a jaka moc witamin! Truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytryna! Do tego wit PP, sole mineralne i enzymy oczyszczające i odtruwające… A choć arbuz w większości składa się z wody, jego pestki są cennym źródłem białek i tłuszczy, dlatego warto je zblendować z resztą składników. Mięta cudownie orzeźwia dzięki zawartości mentolu, działa antybakteryjnie i uspokajająco… Nic, tylko pić!

 

Agnieszka Dąbrowska

Grafik w trakcie studiów na wrocławskiej ASP, pełnoetatowa mama niespełna dwuletniego Tymona, założycielka grupy kulinarnej na fejsbuku „BLW Przepisy”, zrzeszającej amatorów zdrowej, pysznej kuchni bez soli i cukru. Dorywczo i z ogromną radością serwuje wegańskie, wegetariańskie oraz witariańskie potrawy z najwyższej jakości składników w foodtrucku o nazwie Pepperminta (m.in. przepyszny orzeźwiający Ruszróż :-)). Zainteresowana neurokognitywistyką, muzyką, filmem, sztuką w wielu różnych formach, praktykuje zen.

 

Komentarze

komentarze

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Dodaj komentarz