zdjęcie: Agnieszka Dąbrowska
  • Dodano:

    16 lipca 2015

  • Przez:
  • Kategorie:Dieta
  • Komentarze:

    0

Owocowa pizza to ciekawy pomysł na maksymalnie zdrowy, odżywczy i przepyszny deser, który mogą zjeść także najmłodsi.

W wakacje warto zaserwować rodzinie pizzę w nietypowej odsłonie – bez pieczenia, bez glutenu, bez jajek… z owocami!
Błyskawiczna w wykonaniu, pełna witamin i naturalnie słodka. W wersji bez nabiału używamy po prostu więcej śmietany kokosowej. Zatem do dzieła!

LICZBA PORCJI: 4
SPÓD:
1 szklanka migdałów
1 szklanka daktyli bez pestek, posiekanych
2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
1 łyżka zmielonego kakao (najlepiej surowego)
1 łyżeczka ziarenek wanilii

MASA:
kilka łyżek jogurtu greckiego
kilka łyżek serka białego
kilka łyżek śmietanki kokosowej, schłodzonej
Do dekoracji: owoce – dowolne sezonowe, tu truskawki, czereśnie, maliny; dodatkowo można pokruszyć orzechy i dodać świeże zioła (melisa, mięta)

Aby przygotować pizzę, należy uzbroić się w formę do tarty (o średnicy min 24 cm) i odrobinę cierpliwości…
Najpierw blendujemy migdały (w zależności od mocy sprzętu, może być potrzebna przerwa w mieleniu) do konsystencji proszku, dodajemy następnie posiekane daktyle, olej, kakao i wanilię i blendujemy dalej, aż całość zacznie się kleić i tworzyć grudy. Wykładamy taką masą tartownicę, dociskając mocno masę do spodu. Wstawiamy do zamrażarki na 20 minut.

 

W tym czasie mikserem ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę kokosową (jeśli używamy mleka kokosowego z puszki, „śmietanką” będzie ta sztywna część, która zbiera się na górze), dodajemy do niej kilka łyżek serka białego (najlepiej już zmielonego) i kilka łyżek jogurtu. Tak ubitą masę rozsmarowujemy na naszej schłodzonej już masie migdałowo daktylowej (zostawiając krawędź, jak na prawdziwej pizzy) i ponownie wkładamy do zamrażarki na 20-30 minut. W międzyczasie kroimy owoce na dowolne kawałki i układamy symetrycznie na białej masie, tuż po wyjęciu z zamrażarki. Serwujemy od razu, ciasto bez problemu da się pokroić na kawałki. Smacznego!

Zdjęcie: Agnieszka Dąbrowska

zdjęcie: Agnieszka Dąbrowska

Agnieszka Dąbrowska

Grafik w trakcie studiów na wrocławskiej ASP, pełnoetatowa mama niespełna dwuletniego Tymona, założycielka grupy kulinarnej na fejsbuku „BLW Przepisy”, zrzeszającej amatorów zdrowej, pysznej kuchni bez soli i cukru. Dorywczo i z ogromną radością serwuje wegańskie, wegetariańskie oraz witariańskie potrawy z najwyższej jakości składników w foodtrucku o nazwie Pepperminta. Zainteresowana neurokognitywistyką, muzyką, filmem, sztuką w wielu różnych formach, praktykuje zen.

Komentarze

komentarze

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Dodaj komentarz